П ознака на возилу – посебна ознака за возаче почетнике Србија

Правилником о посебној ознаци на возилу којим управља лице са пробном возачком дозволом прописан је изглед и начин постављања посебне ознаке „П“ на возилу. Правилник је ступио на снагу 8.4.2011. године.

 

 

Ознака „П“ тј. налепница “П возач-почетник” може бити залепљена на возилу само када возилом управља возач почетник тј. возач Б категорије који је први пут положио возацки испит и поседује Пробну возачку дозволу.

Казна за непостављање ове ознаке на возилу је 3000 динара.

Карактеристике посебне ознаке П

Посебна ознака П је квадратног облика димензија 10 x 10 цм.
Основна боја је бела са црном ивицом на којој су два преклопљена петоугаоника црвене и плаве боје преко којих је исписано слово П (ћирилицом), које је беле боје.

Постављање посебне ознаке П

Потребне су две ознаке јер се ознака поставља тј. лепи се у горњи угао предњег и задњег ветробранског стакла, са унутрашње стране возила, на сувозачевој страни.

Да не бисте папир са ознаком стално лепили и скидали, могуће је поставити фиксирану провидну фасциклу у коју ћете по потреби убацивати ознаку П. Као омотач ознаке П може да послужи провидна пластична фасцикла која се користи за чување ЦД-а.

Ознаку П можете преузети OVDE

Ако имате штампач у боји ПДФ формат можете сами одштампати на формату папира А4, а затим искројити маказама ознаку. Можете однети пдф документ на усб-у у неки копир центар да Вам одштампају и пластифицирају.

ТИФ формат можете однети код фотографа да Вам уради штампу на фото папиру.

ЈПГ формат можете такође сами штампати али подесите брозер (за Фирефоx) приликом Принт Превиеw-а : опција Сцале > Цустом , на 58 % , да Вам димензија одштампане ознаке буде 10x10 цм. Овде треба мало експериментисања, зато је једноставније да одштампате ПДФ документ.

Ознака П одштампана на фото папиру у ФОТО радњи, из формата фајла ТИФ или ЈПГ.

Искројите ознаку П маказама.

П ознаку убаците у провидну пластичну фасциклу намењену чувању ЦД-а.

П ознака у провидној пластичној фасцикли. Крај.

Провидну фасциклу можете фиксирати(залепити) на шофершајбну и кад затреба убацити ознаку П.